Hyödyllistä
tietoa
tietoa
Tuomas tuimala
Mestarillinen taideteos voi olla niin lumoava, että asiaan perehtymättömästä voi tuntua siltä, että sen luomiseen on tarvittu lähes maagisia kykyjä. Upeat taideteokset salpaavat henkemme samalla kun mietimme, miten ihmeessä taiteilija on kyennyt vangitsemaan valon, muodot ja ihmishahmot niin todentuntuisesti. Todellisuudessa vaikuttavaa kuvataidetta luodaan varsin arkipäiväisellä prosessilla, joka on kaikkien opittavissa.
Erityisesti klassinen taide mielletään helposti sellaiseksi, että se on tavallisten maallikkojen ulottumattomissa ja sopii vain niille henkilöille, joilla on jotain erityislahjoja. Tämä ei ole kuitenkaan totta. Klassiset menetelmät tekevät taiteen tekemisestä nimittäin helpompaa. Miksi rohkenen sanoa näin? Syy on yksinkertainen. Klassiset menetelmät ovat johdonmukaisia.
Johdonmukaisuudella tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että taidetta tehdään selkeällä ja vaihe vaiheelta etenevällä prosessilla, jonka myötä syntyy näyttävä piirustus tai maalaus. Itse asiassa teos ei synny, vaan se rakennetaan kerros kerrokselta. Piirtäminen tai maalaaminen ei perusidealtaan poikkea juuri muusta rakentamisesta. Toimiva rakennelma syntyy, kun palat kootaan yhteen oikeassa järjestyksessä ja asetellaan oikeisiin paikkoihin. Sama periaate soveltuu näyttävän kuvataiteen tekemiseen.
John Singer Sargentin maalaus Elizabeth Winthrop Chanlerista vuodelta 1893.
Klassisessa menetelmässä turvaudutaan luotettavaan tietoon ja tekniikkaan. Tarvittava tieto ei ole rakettitiedettä, vaan yksinkertaisia periaatteita, jotka me kaikki voimme ymmärtää.
Tekniikkakaan ei vaadi mitään yliluonnollisia hienomotorisia kykyjä, vaan normaalia kykyä nähdä ja käyttää kynää sekä muita välineitä. Jos osaat kirjoittaa, voit oppia piirtämään klassisella metodilla. Klassisessa metodissa ei siis tosiaan ole mitään mystistä. Kyse on pikemminkin annettujen ohjeiden uskollisesta seuraamisesta.
Piirustus- ja maalaustaidon oppimiseen liittyy toki myös omat haasteensa. Kaikki ei välttämättä avaudu yhdellä yrittämällä ja voi vaatia oman aikansa, että kätemme ja silmämme alkavat totella meitä. Oppimisesta ei kuitenkaan tarvitse tehdä vaikeampaa kuin se todellisuudessa on. Oikean tiedon ja tekniikan avulla on mahdollista piirtää ja maalata paremmin jopa välittömästi. Monilla meistä on kokemuksia siitä, kuinka omat teoksemme hyppäsivät seuraavalle tasolle jonkin nimenomaisen tiedon ja siitä syntyneen oivalluksen kautta. Kursseillamme saat juuri näitä tietoja, jotka vievät omaa osaamistasi eteenpäin nopeasti.
Todellinen haaste, joka liittyy upeiden teosten tekemiseen, onkin laadultaan henkinen. Pystymmekö pysähtymään tekemisen äärelle, keskittymään ja saattamaan loppuun sen, minkä olemme aloittaneet? Minulla on tapana sanoa, että kärsivällisyys on taiteilijan tärkein työkalu. Voiko missään oikeastaan menestyä ilman riittävää vaivannäköä ja sinnikkyyttä? Ei tietenkään. Olipa kyseessä mikä tahansa taito, vaatii sen oppiminen aina jonkin verran ponnistelua.
Kaikessa tässä meitä siivittää eteenpäin onnistumisen kokemukset ja innostunut tunne siitä, että huomaamme taitojemme kehittyvän. On todella palkitsevaa nähdä, kuinka oma taiteemme kehittyy ja jalostuu oman tekemisemme myötä.
Terveisin,
Tuomas
Esittelyssä