Innostu taiteesta

Kurssit käynnissä

Autamme sinua kehittymään taidoissasi, mikä lisää itseluottamustasi taiteilijana. Saat tukea ja ohjausta sinulle tärkeissä asioissa.

Katso kurssimme

Tee näyttävämpiä teoksia muotovalaistuksen avulla

Haluaisitko oppia yksinkertaisen keinon parantaa taideteoksiasi? Muotovalaistuksen käyttö on juuri tällainen keino. Kerron tässä artikkelissa, mistä muotovalaistuksessa on kyse ja miten voit soveltaa sitä omissa teoksissasi.

Mistä muotovalaistuksessa on kyse?

Muotovalaistus on vanha tehokeino, jota on käytetty monissa mestariteoksissa. Muiden muassa Caravaggio on tunnettu dramaattisesta muotovalaistuksesta.

Perinteinen muotovalaistus on sellainen, että valon lähde sijaitsee viistosti ylhäällä. Toisin sanottuna kyseessä on valaistus, joka korostaa kohteen muotoa. Kun valo tulee oikeasta suunnasta ja sopivassa kulmassa, syntyy valaistuun kohteeseen selkeä ero valon ja varjon välille. Tässä kuvassa näet esimerkin muotovalaistuksen käytöstä:

Perinteinen öljymaalaus muotokuva

Simon Vouet käytti muotovalaistusta maalauksissaan.

 

Sopivan valon tulosuunnan lisäksi muotovalaistuksessa on yksi pääasiallinen valonlähde, joka valaisee kohteen niin, että siitä on suunnilleen 2/3 valossa ja 1/3 varjossa, tai toisin päin. Yksi pääasiallinen valon lähde voimistaa varjoja sopivasti niin, että varjoista syntyy kontrastin kautta helposti havaittavia muotoja. Kun piirrettävästä kohteesta voidaan helposti havaita erilaisia muotoja, on kohde helpompi piirtää tai maalata. Voit soveltaa muotovalaistusta, teetpä taidetta mallikuvasta, elävästä mallista tai mielikuvituksesta käsin.

Muotovalaistus lisää teoksen ilmaisuvoimaa

Muotovalaistus saa kohteen muodot esiin. Valaistuksen avulla kuvaan syntyy mielenkiintoisia valo- ja varjoalueita, mikä lisää teoksen kolmiulotteisuuden vaikutelmaa. Moni aloittelija tekee piirtämisestä turhan vaikeaa yksinkertaisesti huonolla valaistuksella. Huonolla valaistuksella tarkoitan sitä, että kohde on valaistu liian tasaisesti joka suunnasta, jolloin mihinkään ei synny kunnollisia varjoja.

Tasaisella valaistuksella teokset jäävät litteän näköisiksi ja niihin on hankalaa – ellei jopa mahdotonta – saada aikaan syvyyttä ja kolmiulotteisuutta. Tasaisella valaistuksella kaikkien muotojen kuvaaminen vaikeutuu merkittävästi. Kun valitset sellaisen mallin, jossa muotovalaistus toteutuu, voit tehdä parempia teoksia heti.

Muotokuvapiirustus

Tässä piirustuksessa muotovalaistus toteutuu ja kasvoihin muodostuu selkeä ero valon ja varjon välille.

 

Tule mukaan kursseille!

Koetko valon ja varjon kuvaamisen hankalaksi? Haluaisitko oppia tekemään teoksia, jotka ovat dynaamisia, kiinnostavia ja mielenkiintoisia katsella? Kursseillamme käsittelemme valon ja varjon ilmentämistä, joka on realistisen taiteen ydintä ja vaikuttaa suurelta osin siihen, kuinka onnistuneita omat teoksesi tulevat olemaan.

Jos ajatus muotovalaistuksen käytöstä ei avautunut sinulle vielä aivan täysin, se ei haittaa. Kursseillamme etenemme asioissa pala kerrallaan ja aloitamme aivan perusteista. Kurssiemme myötä taitosi kehittyvätkin nopeasti ja voit kokea ilon ja innostumisen, joka tulee itsesi ylittämisestä.

Olen myös itse mukana kursseillamme, joten voimme jatkaa keskustelua siellä.

 


Lahjakortti

Lahjakortti


Muista lähesitäsi lahjakortilla

Valitse alta lahjakortin summa, lisää lahjakortti ostoskoriin ja maksa tilaus. Toimitamme lahjakortin sinulle sähköpostilla heti tilauksesi jälkeen, jonka jälkeen voit antaa sen läheisellesi.

Lahjakortin summa
Innostu uudesta!
Näissä asioissa voimme auttaa sinua

● Sinun on vaikea päästä alkuun tekemisessä

● Kamppailet värien, mittasuhteiden ja varjostusten kanssa

● Koet epävarmuutta välineiden tai työskentelytapojen suhteen

● Kärsit liiallisesta itsekriittisyydestä tai olet epävarma omasta osaamisestasi

● Kaipaat varmuutta ja itseluottamusta tekemiseesi

● Haluat saada ohjausta, palautetta ja uusia näkökulmia

● Haluat löytää oman tyylisi ja nauttia tekemisestä

Kukka-asetelman maalaaminen akryylimaalaus

Kurssilaistemme kommentteja

Hyvä, että teknisen tarkasti opastatte maalaustyön etenemistä. Näin tarkkaa ja konkreettisestikin helpommin käsitettävää opastusta ei löydy mistään maalausopaskirjoista! Kiitokset!

Jukka Ylävuo

Akvarellikurssin jäsen

Opin tällä kurssilla paljon enemmän parissa viikossa, kuin opiston kurssilla puolessa vuodessa. Kiitos todella paljon ja aion jatkossakin ottaa teidän kursseja, sillä saan niistä niin paljon iloa ja hyötyä.

Katariina Y.

Maisemamaalaus kuivapastelleilla -kurssin jäsen

Kovasti kiitoksia hyvistä kursseista! Muotokuva helposti -kurssi oli loistava. Oppimani perusteella piirsin mainion muotokuvan miehestäni. Aiemmin en uskonut pystyväni tähän. 

Eeva Hågensen

Muotokuva helposti -kurssin jäsen

Kiitos, laadukkaista kursseista Liisa ja Tuomas! On ansiotanne, että olen jälleen päässyt eteenpäin maalausharrastuksessani. 

Marjaana Rinne-Loikala

Akryylimaalaus haltuun -kurssin jäsen