Innostu taiteesta

Kurssit käynnissä

Autamme sinua kehittymään taidoissasi, mikä lisää itseluottamustasi taiteilijana. Saat tukea ja ohjausta sinulle tärkeissä asioissa.

Katso kurssimme

Miten eri lyijykynät eroavat toisistaan?

Oletko koskaan miettinyt, mitä eri kirjain- ja numeroyhdistelmät tarkoittavat lyijykynissä, ja miten eri lyijykynät eroavat toisistaan? Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä nämä merkinnät tarkoittavat ja mitä eroa on kovilla ja pehmeillä kynillä. Lisäksi kerron sinulle, minkä kovuisia lyijykyniä sinun kannattaa hankkia, jos haluat piirtää monipuolista jälkeä muutamalla peruskynällä.

Aiheeseen liittyy myös video, jonka voit katsoa alta.

Videolla mainittu maksuton piirustuskurssi löytyy sivuiltamme, kun luot itsellesi tunnuksen.

Merkintöjen selitys

Kuten olet varmasti huomannut, lyijykynien päässä on merkintöjä, kuten H, HB tai B. Nämä merkinnät kuvaavat sitä, kuinka pehmeä tai kova lyijykynä on kyseessä.

H tulee sanasta ”Hard” ja viittaa kovuuteen. Mitä suurempi numero H:n edessä on, sitä kovempi kynä on kyseessä.

Lyijykynien kovuus. Pehmeät ja kovat lyijykynät

B taas tulee sanasta ”Black” ja sillä kuvataan kynän pehmeyttä ja samalla tummuutta. Mitä suurempi numero B:n edessä on, sitä pehmeämpi kynä on kyseessä. Jos kynäpaketissa on esimerkiksi lyijykynät B, 3B ja 5B, viimeisin eli 5B on kaikkein pehmein.

Kynät HB ja F sijoittuvat kovien ja pehmeiden kynien välimaastoon. HB tulee sanoista "Hard Black" ja F sanasta "Fine" tai "Firm".

Mitä eroa kovilla ja pehmeillä kynillä sitten on? Mitä kovempi kynä on kyseessä, sitä vaaleampaa jälkeä siitä tulee. Ja vastaavasti mitä pehmeämpi kynä on kyseessä, sitä tummempaa jälkeä siitä tulee. Ylläoleva kuva havainnollistaa asiaa.

Mitkä lyijykynät pitäisi hankkia?

Jos mietit eri lyijykynämerkkejä, niin voisit hankkia Staedtler Mars Lumograph -merkkiset lyijykynät, jotka näet kuvassa. Näillä kynillä on hyvä piirtää ja piirtojälki on tasalaatuista. Kynien saatavuus on myös hyvä, sillä Staedtlerin kyniä löytyy lähes kaikista kirjakaupoista. Toinen hyvä merkki on Faber Castell, jonka kyniä vilahteli videollakin. Derwentinkin lyijykynät ovat ihan ok, mutta jos Staedtleria tai Faber Castellia on saatavilla, valitsisin mieluummin jomman kumman niistä. 

Hyvät lyijykynät piirtämiseen

Piirustusjälkeen ja tummuuteen vaikuttaa paljolti se, kuinka monta kerrosta piirrät päällekkäin ja kuinka kevysti tai voimakkaasti piirrät. Toisaalta eri kynien erot eivät välttämättä ole kovin suuret. Siksi et tarvitsekaan kaikkia kyniä, joita valmistajat ovat valmistaneet. Pärjäät hyvin esimerkiksi kolmella kynällä, jotka voivat olla H, HB ja 4B. Tässä on kolme kynää, joista yksi on kova, yksi pehmeä ja yksi siltä väliltä. Näillä kolmella kynällä pystyt piirtämään laajan skaalan eri tummuuksia ja sävyttämään teoksesi näyttävästi.

Jos et vielä ole koulumme jäsen, luo itsellesi maksuton tunnus ja aloita kuvataiteen opiskelu kursseillamme. Meillä on paljon maksutontakin sisältöä, joka avautuu sinulle näkyviin kun sinulla on käyttäjätunnus.

Terveisin, Liisa

 


Lahjakortti

Lahjakortti


Muista lähesitäsi lahjakortilla

Valitse alta lahjakortin summa, lisää lahjakortti ostoskoriin ja maksa tilaus. Toimitamme lahjakortin sinulle sähköpostilla heti tilauksesi jälkeen, jonka jälkeen voit antaa sen läheisellesi.

Lahjakortin summa
Innostu uudesta!
Näissä asioissa voimme auttaa sinua

● Sinun on vaikea päästä alkuun tekemisessä

● Kamppailet värien, mittasuhteiden ja varjostusten kanssa

● Koet epävarmuutta välineiden tai työskentelytapojen suhteen

● Kärsit liiallisesta itsekriittisyydestä tai olet epävarma omasta osaamisestasi

● Kaipaat varmuutta ja itseluottamusta tekemiseesi

● Haluat saada ohjausta, palautetta ja uusia näkökulmia

● Haluat löytää oman tyylisi ja nauttia tekemisestä

Kukka-asetelman maalaaminen akryylimaalaus

Kurssilaistemme kommentteja

Hyvä, että teknisen tarkasti opastatte maalaustyön etenemistä. Näin tarkkaa ja konkreettisestikin helpommin käsitettävää opastusta ei löydy mistään maalausopaskirjoista! Kiitokset!

Jukka Ylävuo

Akvarellikurssin jäsen

Opin tällä kurssilla paljon enemmän parissa viikossa, kuin opiston kurssilla puolessa vuodessa. Kiitos todella paljon ja aion jatkossakin ottaa teidän kursseja, sillä saan niistä niin paljon iloa ja hyötyä.

Katariina Y.

Maisemamaalaus kuivapastelleilla -kurssin jäsen

Kovasti kiitoksia hyvistä kursseista! Muotokuva helposti -kurssi oli loistava. Oppimani perusteella piirsin mainion muotokuvan miehestäni. Aiemmin en uskonut pystyväni tähän. 

Eeva Hågensen

Muotokuva helposti -kurssin jäsen

Kiitos, laadukkaista kursseista Liisa ja Tuomas! On ansiotanne, että olen jälleen päässyt eteenpäin maalausharrastuksessani. 

Marjaana Rinne-Loikala

Akryylimaalaus haltuun -kurssin jäsen