Innostu taiteesta

Kurssit käynnissä

Autamme sinua kehittymään taidoissasi, mikä lisää itseluottamustasi taiteilijana. Saat tukea ja ohjausta sinulle tärkeissä asioissa.

Katso kurssimme

Mitä eroa on Mars Blackilla, Ivory Blackilla ja Payne's Graylla?

Akryylimaalauskurssillamme nousi esiin kysymys erilaisista mustista. Mitä eroa on esimerkiksi Mars Blackilla ja Ivory Blackilla? Molemmat näyttävät aivan samalta paletilla. Ja entäpä sitten hyvin tumma Payne's Gray, joka sekin näyttää yhdeltä uudelta mustalta tuubista ulos puserrettuna. Miten erilaisia mustia voisi ymmärtää?

Tutki värejä valkoisen avulla

Kun haluat selvittää jonkin värin luonteen, käytännöllinen keino on tutkia sitä valkoisen avulla. Tässä näet vertailun Mars Blackista, Ivory Blackista ja Payne's Graysta valkoisen avulla tutkittuna. Ylärivissä on värit suoraan tuubista puristettuina. Kuten huomaat, pelkkää yläriviä havainnoimalla on mahdoton sanoa väreistä oikeastaan mitään. Kaikki näyttää mustalta.

Erilaiset mustat akryylimaalauksessa

Kuvassa: Vertailussa Winsor & Newtonin Mars Black, Ivory Black ja Payne's Gray.

 

Alemmilla riveillä näet samat värit valkoisen kanssa sekoitettuina. Mitä alemmas mennään, sitä enemmän seoksissa on valkoista. Nyt onkin jo helpompi huomata, miten eri mustat ja Payne's Gray eroavat toisistaan.

Ivory Black on huomattavasti rusehtavampi musta kuin Mars Black. Värien valmistaja Winsor & Newton kertookin, että Ivory Black on ruskeaan kallistuva musta kun taas Mars Blackista on pyritty tekemään mahdollisimman neutraali eli sellainen, ettei se olisi kallellaan kylmään eikä lämpimään. Payne's gray on sitten taas hyvin sinertävä tumma harmaa.

Näiden pienien erojen ymmärtäminen auttaa sinua sekoittamaan haluamasi sävyt paletilla helpommin sellaisiksi, kuin toivot. Kun tiedät, että jossakin mustassa on sininen vivahde niin tiedät samalla myös sen, että kyseistä mustaa lisäämällä pieni määrä sinisyyttä päätyy myös lopulliseen väriseokseesi. Tai jos haluat sekoittaa lämpimän mustanruskean seoksen niin tiedät väritutkimuksen perusteella, että saavutat oikean lopputuloksen helpommin Ivory Blackilla kuin Mars Blackilla, koska Ivory Black on jo valmiiksi ruskeaan päin kallellaan.

Värien erilainen sävytysvoima

Sekoittaessa mustia muihin väreihin huomaa, että väreillä on sävyn lisäksi myös erilainen sävytysvoima (engl. tinting power). Tämä tarkoittaa sitä, että halutun tummuuden aikaansaamiseksi tarvitaan erilainen määrä mustaa muun värin seassa. Mars Black on varsin intensiivinen musta, jota tarvitaan vain pieni tippa ja koko seos tummuu. Ivory Blackia taas pitää puristaa seokseen enemmän saman tummuuden aikaansaamiseksi.

Erilaiset mustat

Kuvassa: Winsor & Newtonin akryylimaaleja.

 

Entä sitten kaikki muut mustat?

Myös muita mustia on olemassa, mutta niitä kaikkia ei tarvitse omistaa. Eri valmistajat voivat nimetä mustia sävyjään eri tavalla ja samanniminenkin musta voi olla kahden eri valmistajan välillä erilainen. Jos käsissäsi on Lamp Black, Oxide Black, Carbon Black tai mikä muu musta tahansa, tutki värejä valkoisen avulla. Valkoinen paljastaa sinulle, mistä mustassasi on kysymys.

Maalausterveisin,

Liisa


Lahjakortti

Lahjakortti


Muista lähesitäsi lahjakortilla

Valitse alta lahjakortin summa, lisää lahjakortti ostoskoriin ja maksa tilaus. Toimitamme lahjakortin sinulle sähköpostilla heti tilauksesi jälkeen, jonka jälkeen voit antaa sen läheisellesi.

Lahjakortin summa
Innostu uudesta!
Näissä asioissa voimme auttaa sinua

● Sinun on vaikea päästä alkuun tekemisessä

● Kamppailet värien, mittasuhteiden ja varjostusten kanssa

● Koet epävarmuutta välineiden tai työskentelytapojen suhteen

● Kärsit liiallisesta itsekriittisyydestä tai olet epävarma omasta osaamisestasi

● Kaipaat varmuutta ja itseluottamusta tekemiseesi

● Haluat saada ohjausta, palautetta ja uusia näkökulmia

● Haluat löytää oman tyylisi ja nauttia tekemisestä

Kukka-asetelman maalaaminen akryylimaalaus

Kurssilaistemme kommentteja

Hyvä, että teknisen tarkasti opastatte maalaustyön etenemistä. Näin tarkkaa ja konkreettisestikin helpommin käsitettävää opastusta ei löydy mistään maalausopaskirjoista! Kiitokset!

Jukka Ylävuo

Akvarellikurssin jäsen

Opin tällä kurssilla paljon enemmän parissa viikossa, kuin opiston kurssilla puolessa vuodessa. Kiitos todella paljon ja aion jatkossakin ottaa teidän kursseja, sillä saan niistä niin paljon iloa ja hyötyä.

Katariina Y.

Maisemamaalaus kuivapastelleilla -kurssin jäsen

Kovasti kiitoksia hyvistä kursseista! Muotokuva helposti -kurssi oli loistava. Oppimani perusteella piirsin mainion muotokuvan miehestäni. Aiemmin en uskonut pystyväni tähän. 

Eeva Hågensen

Muotokuva helposti -kurssin jäsen

Kiitos, laadukkaista kursseista Liisa ja Tuomas! On ansiotanne, että olen jälleen päässyt eteenpäin maalausharrastuksessani. 

Marjaana Rinne-Loikala

Akryylimaalaus haltuun -kurssin jäsen