Innostu taiteesta

Kurssit käynnissä

Autamme sinua kehittymään taidoissasi, mikä lisää itseluottamustasi taiteilijana. Saat tukea ja ohjausta sinulle tärkeissä asioissa.

Katso kurssimme

Maalauspohjan rakentaminen kiilapuiden avulla

Maalauspohjan rakentaminen itse antaa taiteellesi aivan ainutlaatuisen lähtökohdan. Teoksesta tulee henkilökohtainen, kun koko työn valmistaa alusta loppuun asti omakätisesti. Korkealaatuisten pohjamateriaalien ansiosta valmis teos kestää lisäksi vuosikymmeniä.

Käyn läpi seuraavalla videolla, miten kestävä pohja rakennetaan öljymaalaukseen ja mitä tarvikkeita tarvitset. Videon jälkeen voit lukea lisää kiilapuista, kankaasta ja pohjan rakentamisesta.

 

 

Tarvikkeet pohjan rakentamiseen

Tarvitset pohjan rakentamiseen seuraavat välineet:

Tarvikkeet maalauspohjan rakentamiseen

● Kiilapuita haluamassasi koossa. Valitse kiilapuut aina pareittain. Jos suunnittelet esimerkiksi 50 x 35 cm kokoista teosta, hanki kaksi kappaletta molempia mittoja.

● Maalaamiseen tarkoitettua kangasta. Kun käytät valmiiksi pohjustettua kangasta, sinun ei tarvitse erikseen liimata ja pohjakäsitellä raakakangasta, vaan pääset heti aloittamaan työn. Taidetarvikeliikkeet myyvät valmiiksi pohjustettua pellavaa ja puuvillaa metritavarana. Molemmat kankaat soveltuvat todella hyvin omatekoisten pohjien valmistukseen.

● Niittipyssy. Niittipyssyjä myydään useimmissa tavarataloissa ja ne ovat kohtalaisen edullisia. Hyvät kiilapuut valmistetaan kovasta puusta, joten valitse sellainen niittipyssy, jolla voi niitata hieman kovempaakin materiaalia. Hyvä vaihtoehto on vaikkapa keltainen Rapid-niittipyssy, jota käytän videolla.

● Vasara

● Metrimitta

● Sakset / mattoveitsi

Pohjan rakentamisen muistilista

1. Yhdistä kiilapuut kulmistaan. Liimoja tai muita kiinnikkeitä ei tarvita, sillä kiilapuut pysyvät tiukasti koossa rakenteensa ansiosta.

2. Mittaa valmis kehikko ja varmista, että kulmat ovat 90 asteen kulmassa.

3. Sopivan kokoinen kangas on noin 10 cm suurempi mitoiltaan kuin taulun koko.

4. Kiinnitä kangas nitomalla. Aloita keskeltä ja etene taulun kulmia kohti. Nido vuoron perään vastakkaisia puolia.

5. Kun kangas on kauttaaltaan nidottu, siisti reunat ja niittaa kankaan kulmat taulun reunoille.

Mistä kiilapuita ja kangasta saa?

Kiilapuita voi ostaa monista taidetarvikeliikkeistä. Oma suosikkikauppani taidetarvikkeiden osalta on brittiläinen Jackson's Art, jossa myydään korkealaatuisia kiilapuita kaupan omaa nimeä kantavan merkin alla.

Suomesta kiilapuita voi tilata esimerkiksi Temperan verkkokaupasta.

Samoista kaupoista saa myös maalaamiseen tarkoitettuja kankaita.

Mitä kangasta pitäisi käyttää?

Öljymaalauksessa käytetään pellavaa tai puuvillaa. Puuvilla on ohuempaa ja sileämpää, pellava taas paksumpaa ja hieman karheampaa. Minä olen tottunut käyttämään pääasiassa pellavakangasta, koska pidän sen jäykkyydestä ja pinnasta. Pellavakangas on kankaana kestävämpää kuin puuvilla, joten varsinkin isokokoisissa töissä kannattaa suosia pellavaa.

Käytin videolla valmiiksi pohjustettua kangasta. Tämä on hyvä tapa ja helpottaa maalarin elämää.

Taidetarvikeliikkeet myyvät myös pohjustamattomia raakakankaita. Öljymaaleilla ei kuitenkaan voi maalata pohjustamattomalle kankaalle, koska öljymaalit haurastuttavat kankaan kuituja ja ajan saatossa taulu menee pilalle, kun maalit tavoittavat kankaan. Jos haluaisit maalata pohjustamattomalle raakakankaalle, kangas tulisi ensin valmistella liimaliuoksen avulla ja pohjustaa sitten huolellisesti ennen maalaamisen aloittamista.

Kankaan käsittely alusta asti on monivaiheinen prosessi ja vaatii sekä kärsivällisyyttä että huolellisuutta. Suosittelenkin sinua käyttämään valmiiksi pohjustettuja kankaita, koska niille voit alkaa maalata heti.

Mitä kiilapuita pitäisi käyttää?

Korkealaatuiset kiilapuut valmistetaan kestävästä puusta, kuten männystä. Jos ostat kiilapuita irtokappaleina taidetarvikeliikkeestä, ne ovat lähes poikkeuksetta hyviä. En ole itse törmännyt huonoihin kiilapuihin kaupoissa, jotka ovat keskittyneet taidetarvikkeiden myyntiin. Huonoja kiilapuita käyettäänkin lähinnä halvoissa valmispohjissa, joita voi ostaa Tigerista, Lidlistä jne.

Jos haluat varmistua kiilapuiden laadusta, varma materiaali on mänty. Aiemmin mainitsemani Tempera (kuten ehkä kaikki suomalaiset taidetarvikeliikkeet) myy mäntyisiä kiilapuita.

Myös Jackson's Art valmistaa kiilapuunsa männystä tai muusta havupuusta.

Muuta huomioitavaa

KIILAPUIDEN PAKSUUS Kiilapuita myydään muutamassa eri paksuudessa. Tyypillinen kiilapuun paksuus on 2 cm, josta näit esimerkin videolla. Paksummat puut ovat noin 4 cm paksuudeltaan ja näille puille maalataan yleensä silloin, kun taulua ei ole tarkoitus kehystää ja halutaan, että kuva jatkuu taulun reunan yli. Jos teet pohjan paksuille kiilapuille, niittaa kangas puun taakse.

VÄLIPUU Kun suunnittelet taulua, jonka pituus tai leveys alkaa lähennellä metriä, on hyvä käyttää välipuuta, joka antaa lisätukea kiilapuurakenteelle. Jackson's Art myy välipuita jokaiseen kiilapuun mittaan, mutta pienissä tauluissa välipuu on turha. Itse alan käyttää välipuuta, kun jompi kumpi pituus saavuttaa metrin.

Välipuu kiilakehyksessä

Kuvassa: Suurikokoisen taulun kiilapuukehikko, jossa on välipuu.

 

IRTOKIILAT Usein kiilapuiden mukana lähetetään puisia irtokiiloja. Jos olet ostanut esimerkiksi Pinko-merkkisen valmispohjan, mukana on pussillinen kiiloja, jotka on tarkoitus naputtaa vasaralla kehikon kulmiin. Kiiloja ei kuitenkaan ole tarkoitus asettaa paikoilleen pohjan rakentamisen yhteydessä, vaan vasta jälkikäteen. Kiilat eivät anna mitään lisätukea rakenteelle, vaan ne ovat sitä varten, että niiden avulla on mahdollista kiristää kangasta siinä vaiheessa, kun teos on valmis.

Irtokiilat tauluun

Kuvassa: Taulupohjan irtokiilat

 

Kangas elää maalaamisen aikana ja voi hieman kiristyä tai löystyä kesken tekemisen. Kiilojen avulla saadaan kiristettyä kangas tiukalle, jos se on maalaamisen aikana löystynyt. Jos viet valmiin teoksesi kehystettäväksi kehystysliikkeeseen, kehystäjä tarkistaa kankaan kireyden ja asettaa tarvittaessa kiilat.

Näillä ohjeilla saat valmistettua korkealaatuisen ja ajan hammasta kestävän taulupohjan, jolle on ilo maalata.

Maalausterveisin, Liisa

 


Lahjakortti

Lahjakortti


Muista lähesitäsi lahjakortilla

Valitse alta lahjakortin summa, lisää lahjakortti ostoskoriin ja maksa tilaus. Toimitamme lahjakortin sinulle sähköpostilla heti tilauksesi jälkeen, jonka jälkeen voit antaa sen läheisellesi.

Lahjakortin summa
Innostu uudesta!
Näissä asioissa voimme auttaa sinua

● Sinun on vaikea päästä alkuun tekemisessä

● Kamppailet värien, mittasuhteiden ja varjostusten kanssa

● Koet epävarmuutta välineiden tai työskentelytapojen suhteen

● Kärsit liiallisesta itsekriittisyydestä tai olet epävarma omasta osaamisestasi

● Kaipaat varmuutta ja itseluottamusta tekemiseesi

● Haluat saada ohjausta, palautetta ja uusia näkökulmia

● Haluat löytää oman tyylisi ja nauttia tekemisestä

Kukka-asetelman maalaaminen akryylimaalaus

Kurssilaistemme kommentteja

Hyvä, että teknisen tarkasti opastatte maalaustyön etenemistä. Näin tarkkaa ja konkreettisestikin helpommin käsitettävää opastusta ei löydy mistään maalausopaskirjoista! Kiitokset!

Jukka Ylävuo

Akvarellikurssin jäsen

Opin tällä kurssilla paljon enemmän parissa viikossa, kuin opiston kurssilla puolessa vuodessa. Kiitos todella paljon ja aion jatkossakin ottaa teidän kursseja, sillä saan niistä niin paljon iloa ja hyötyä.

Katariina Y.

Maisemamaalaus kuivapastelleilla -kurssin jäsen

Kovasti kiitoksia hyvistä kursseista! Muotokuva helposti -kurssi oli loistava. Oppimani perusteella piirsin mainion muotokuvan miehestäni. Aiemmin en uskonut pystyväni tähän. 

Eeva Hågensen

Muotokuva helposti -kurssin jäsen

Kiitos, laadukkaista kursseista Liisa ja Tuomas! On ansiotanne, että olen jälleen päässyt eteenpäin maalausharrastuksessani. 

Marjaana Rinne-Loikala

Akryylimaalaus haltuun -kurssin jäsen