Akvarellimaalauksen erityispiirteitä
Akvarellimaalaus eroaa merkittävästi muista tekniikoista, kuten öljy- ja akryylimaalauksesta. Käyn tässä artikkelissa läpi akvarellimaalauksen keskeiset omalaatuisuudet, joiden tietäminen auttaa sinua suunnittelemaan omia maalauksiasi ja koko maalausprosessia paremmin.
Vesi kuljettaa väriä
Ehkä tärkein ja silmiinpistävin omalaatuisuus akvarellimaalauksessa on se, että värit leviävät paperilla veden mukana. Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, mutta kun asiaan perehtyy käytännön maalaustyössä, ominaisuus tekee vesivärimaalauksesta kokemuksena aivan erilaisen verrattuna akryyli- ja öljymaalaukseen.
Akryyli- ja öljymaalauksessa väriä hallitaan maalauspohjalla siveltimen avulla, jolloin jokaisen jäljen pystyy kontrolloimaan. Vesivärityöskentelyssä näin ei ole. Jos paperi on märkä (kuten akvarellimaalauksessa yleensä), värit leviävät osin hallitsemattomasti. Taitava maalari pystyy hallitsemaan vettä paperilla, mutta vesi tekee silti omaa työtään ja yllättää kokeneenkin taiteilijan. Juuri veden elo paperilla sekä kaiken arvaamattomuus saa monet ihastumaan akvarellimaalaukseen ikihyviksi. Näin kävi myös itselleni.
Kuvassa: Värit leviävät märällä paperilla oman mielensä mukaan. Maalari voi kontrolloida värien käyttäytymistä, mutta lopputulos on silti arvoitus. Vastaavaa jälkeä ei pysty maalaamaan millään muulla tekniikalla.
Valkoinen otetaan kuvaan paperista
Jos olet aiemmin maalannut akryyli- tai öljymaaleilla niin tiedät, että valkoista on helppo lisätä kuvaan suoraan tuubista. Jos jokin alue teoksessa tuli liian tummaksi, asian voi korjata vaivattomasti maalaamalla vanhan päälle hieman vaaleampaa.
Akvarellimaalauksessa tumman värin päälle ei voi lisätä vaaleaa kauniisti. Lähes kaikki yritykset lisätä valkoista jälkikäteen vievät lopputulosta huonompaan suuntaan. Artikkelissa Miten saada akvarellimaalaukseen valkoista käsittelen tätä asiaa syvällisemmin (joitakin keinoja nimittäin on olemassa), mutta käytännössä asia on niin, että maalarin on jätettävä valkoiset alueet puhtaiksi. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä? Jos maalaat vaikkapa sinisen taivaan ja valkoiset pilvet, sinun on jätettävä pilvien alue koskemattomaksi. Tai jos haluat maalata maljakon reunaan kirkkaan valkoisia heijastuksia, sinun on jätettävä nuo kohdat maalaamattomiksi.
Onnistuneissa akvarellimaalauksissa on perinteisesti puhtaita alueita näkyvissä. Paljaan paperin näkyminen teoksessa on akvarellimaalauksen ”juttu”. Jotta valkoisia alueita osaa jättää kuvaan, teoksia on suunniteltava etukäteen. Jos nimittäin maalaa esimerkiksi maisemakuvan alusta loppuun ilman minkäänlaista suunnitelmaa, huomaa pian olevansa tilanteessa, jossa koko teos on tukkoon maalattu ja mistään ei löydy valkoista pistettäkään.
Kuvassa: Metsätaulussa valon loiste on pelkkä alaston paperi. Pienet lehdet ja varvut, joihin valo osuu, ovat nekin vain puhdasta akvarellipaperia.
Kaikkia maalauksia ei ole pakko suunnitella, ja hyvään lopputulokseen voi päästä myös tajunnanvirta-tyyppisellä rennolla tekemisellä. Riippuu myös aihevalinnasta, kuinka paljon asiaan on kiinnitettävä huomiota. Opetan akvarellikurssillamme tarkemmin, miten asia kannattaa ratkaista eri tilanteissa.
Paperi vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi
Akvarellimaalauksessa paperilla on iso vaikutus siihen, miltä lopputulos näyttää. Jotkin paperit kuljettavat vettä ja väriä pitkälle, jotkin imevät värit sisäänsä ja joissakin väri lilluu paperin pinnalla. Jotkin paperit saavat aikaan rosoisen ja rennon jäljen siinä missä jotkin muut näyttävät jokaisen siveltimenvedon sileänä. Osa papereista kestää kirjaimellisesti mitä vaan, osa tuhoutuu pienestäkin työstöstä.
Kuvassa: Maalasin tämän teoksen Archesin 300 g Cold press -paperille. Sama teos tehdään yhtenä harjoitustyönä myös akvarellikurssillamme.
Akvarellimaalaus on nopeaa ja vaivatonta
Mitä tahansa teosta voi tietenkin suunnitella ja maalata todella pitkiä aikoja, jos niin haluaa. Akvarellimaalaus on kuitenkin luonteeltaan vaivattomampaa ja nopeampaa kuin akryyli- ja öljymaalaus. Teokset syntyvät keskimäärin nopeammin. Öljymaalauksessa on normaalia, että yhtä teosta työstetään viikkoja tai jopa kuukausia. Akvarellityöskentely on erilaista, ja monesti hyvätkin työt syntyvät tunnissa tai parissa.
Kuvassa: Nyhrään välillä joitakin töitäni tunnista toiseen. Tämä kukkataulu syntyi kuitenkin noin tunnissa.
Minä olen kokenut akvarellimaalauksen vaivattomammaksi kuin muut tekniikat myös välineiden kanssa työskentelyn sunteen. Paperit ovat kevyitä ja siveltimet voi huuhtaista vedellä. Akvarellimaalauksessa minun ei tarvitse sekoitella maalausaineita tai sählätä liuottimien kanssa. Jos värit kuivuvat palettiin, se ei haittaa. Kun seuraava maalaussessio alkaa, tilkka vettä, ja prosessi on taas käynnissä.
Teoksia on hankala korjailla
Sanoin äsken, että akvarellimaalaus on vaivatonta. Näin se onkin, mutta samalla se on myös todella haastava tekniikka. Jotta akvarellimaalaus onnistuu hyvin, kaiken on mentävä nappiin. Koska tumman päälle ei voi maalata vaaleampaa, koska värit kuivuvat erilaisiksi kuin mitä ne olivat märkänä ja koska vesi muuttaa maalarin suunnitelmia jatkuvasti, teoksia menee pilalle. Pilalle menneitä töitä ei voi korjailla, sillä lähes aina käy niin, että mitä enemmän jotakin työtä yrittää pelastaa, sitä varmemmin lopputuloksesta tulee kaamea.
Kuvassa: Pilalle mennyt työ. Idea oli hyvä, mutta teoksesta tuli kaikin puolin valju ja mitäänsanomaton. Lopputuloksessa ei ole kontrastia eikä oikein mitään kiinnostavaa katseltavaakaan.
Sinun kannattaa heti alusta pitäen oppia ajattelemaan, että pilalle menneet teokset ovat osa prosessia ja kuuluvat akvarellimaalaukseen. Akvarellimaalaus on luonteeltaan erilaista kuin akryyli- tai öljymaalaus ja tähän luonteeseen kuuluu epäonnistuneet teokset. Älä siis lannistu jos sinusta tuntuu, että iso osa maalauksistasi epäonnistuu. Näin se on minullakin. Suuri osa maalauksistani menee tavalla tai toisella pilalle. Jokainen maalauskerta on silti hyödyllinen ja vie taitojasi eteenpäin.
Tässä oli katsaus akvarellimaalauksen omalaatuisuuksiin. Lämpimästi tervetuloa myös akvarellimaalauksen kurssille, jossa voit viedä omat taitosi uudelle tasolle.
Maalausterveisin,
Liisa