Innostu taiteesta

Kurssit käynnissä

Autamme sinua kehittymään taidoissasi, mikä lisää itseluottamustasi taiteilijana. Saat tukea ja ohjausta sinulle tärkeissä asioissa.

Katso kurssimme

5 vinkkiä parempiin maisemamaalauksiin

Tykkäätkö maalata maisemia? Oletko joskus kulkenut jossain todella upeissa maisemissa ja miettinyt, miten saisit vangittua näkymät tauluksi?

Tässä artikkelissa annan sinulle viisi neuvoa onnistuneempiin maisemamaalauksiin. Katso samalla video aiheesta.

Videolla mainitsemani maksuton piirustuskurssi avautuu sinulle näkyviin, kun luot tunnuksen kouluumme.

1. Valitse aiheesi oikein

Ensimmäinen ja varsin tärkeä vinkki tulee tässä: Mikä on teoksesi pääasiallinen aihe? Tämä voi kuulostaa itsestäänselvältä kysymykseltä, mutta vastaus ei välttämättä olekaan sitä. Maisemamaalauksessa nimittäin helposti ajattelemme, että "maalaan merimaiseman, aiheeni on siis meri". Tai ”maalaan metsäkuvan, aihe on metsä”.

Kannattaa pyrkiä määrittelemään tarkka aihe teokselle. Aihe olisi hyvä olla sellainen, joka löytyy kuvan sisältä. Esimerkiksi "isot kivet rannalla" tai "kolmen puun ryhmä". Tai valo, joka osuu puun runkoon. Kun sinulla on tällänen selkeä aihe, tiedät mihin kuvassa kannattaa keskittyä.

Jos maisemateoksella ei ole tarkkaa aihetta, päätyy helposti tilanteeseen, jossa taulu yrittää sanoa monta asiaa yhdellä kertaa, jolloin yksikään viesti ei välity kunnolla.

2. Sijoita horisontti sopivaan kohtaan

Taulun suunnittelun alkuvaiheessa on hyödyllistä miettiä horisontin paikka. Horisontin sijoittelussa kannattaa välttää keskikohtaa, koska jos jaat taulun puoliksi, eri puoliskot alkavat kilpailla huomiosta keskenään. Eli anna jommalle kummalle puoliskolle suurempi huomio.

Maisemamaalaus, horisontin sijoittaminen keskelle

Mistä sitten tiedät, pitäiskö horisontti sijoittaa ylemmäs vai alemmas? Kun sinulla on aihe mielessä (vinkki nro 1), horisontin paikkakin asettuu kuvaan helposti. Voit kysyä itseltäsi, mihin horisontti kannattaisi sijottaa, jotta teoksen aihe saisi parhaan mahdollisen huomion. Jos aiheesi on esimerkiksi suuret kivet rannalla, voisit sijoittaa horisontin keskilinjan yläpuolelle, jolloin sinulla on enemmän tilaa näille kiville ja ne nousevat myös lopullisessa teoksessa parhaiten esiin.

3. Ota mukaan etuala, keskiala ja tausta

Maisemateoksessa kannattaa olla vähintään kolme tasoa: etuala, keskiala ja tausta. Esimerkiksi tässä kuvassa etuala koostuu lumesta ja jäästä. Keskialalla on rantakiviä, pensaita ja linjamerkki, ja taustalla on kauempana olevia puita ja saaria. Taivasta ei siis lasketa mukaan.

Maisemamaalaus, talvimaisema

Tasojen avulla kuvaan syntyy syvyyden tuntua. Jos jokin näistä tasoista puuttuu, maisemaa on hankala saada toimimaan.

4. Maalaa suurin kontrasti sinne, missä on tärkein aiheesi

Kun me ihmiset katsomme taideeoksia, suurin huomiomme menee luonnostaan sinne, missä on suurin kontrasti. Siksi kannattaa tietoisesti varmistua siitä, että suurin kontrasti on kuvattavassa aiheessa, eikä epäoleellisissa yksityiskohdissa tai taulun reunoilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tee suurempaa eroa tumman ja vaalean välille siellä, missä on pääasiallinen aiheesi ja maalaa vähemmän tärkeät asiat epätarkemmin ja vähäeleisemmin. Näin taulusi aihe nousee parhaiten esiin, eikä mikään varasta huomiota siltä.

5. Käytä view catcheria

Kun kuljet luonnossa, pidä kuvan mukaista view catcheria mukana ja katsele maisemia ikkunan läpi. Silmäsi kehittyy näkemään, mistä elementeistä teos voisi koostua ja miten taulu kannattaisi suunnitella. 

Maisemamaalaus ulkona, talvimaisema

View catcherin avulla voit suunnitella erilaisia sommitelmia helposti suoraan näkemäsi perusteella. Kapistus on edullinen, ja paremman puutteessa voit leikata ikkunan vaikka pahvin palasta. Ostin oman ikkunani Jackson's Artista.

Tässä olivat viisi vinkkiäni näyttävämpiin maisemateoksiin. Ei muuta kuin inspiroivia maalaushetkiä!

Terveisin, Liisa

 


Lahjakortti

Lahjakortti


Muista lähesitäsi lahjakortilla

Valitse alta lahjakortin summa, lisää lahjakortti ostoskoriin ja maksa tilaus. Toimitamme lahjakortin sinulle sähköpostilla heti tilauksesi jälkeen, jonka jälkeen voit antaa sen läheisellesi.

Lahjakortin summa
Innostu uudesta!
Näissä asioissa voimme auttaa sinua

● Sinun on vaikea päästä alkuun tekemisessä

● Kamppailet värien, mittasuhteiden ja varjostusten kanssa

● Koet epävarmuutta välineiden tai työskentelytapojen suhteen

● Kärsit liiallisesta itsekriittisyydestä tai olet epävarma omasta osaamisestasi

● Kaipaat varmuutta ja itseluottamusta tekemiseesi

● Haluat saada ohjausta, palautetta ja uusia näkökulmia

● Haluat löytää oman tyylisi ja nauttia tekemisestä

Kukka-asetelman maalaaminen akryylimaalaus

Kurssilaistemme kommentteja

Hyvä, että teknisen tarkasti opastatte maalaustyön etenemistä. Näin tarkkaa ja konkreettisestikin helpommin käsitettävää opastusta ei löydy mistään maalausopaskirjoista! Kiitokset!

Jukka Ylävuo

Akvarellikurssin jäsen

Opin tällä kurssilla paljon enemmän parissa viikossa, kuin opiston kurssilla puolessa vuodessa. Kiitos todella paljon ja aion jatkossakin ottaa teidän kursseja, sillä saan niistä niin paljon iloa ja hyötyä.

Katariina Y.

Maisemamaalaus kuivapastelleilla -kurssin jäsen

Kovasti kiitoksia hyvistä kursseista! Muotokuva helposti -kurssi oli loistava. Oppimani perusteella piirsin mainion muotokuvan miehestäni. Aiemmin en uskonut pystyväni tähän. 

Eeva Hågensen

Muotokuva helposti -kurssin jäsen

Kiitos, laadukkaista kursseista Liisa ja Tuomas! On ansiotanne, että olen jälleen päässyt eteenpäin maalausharrastuksessani. 

Marjaana Rinne-Loikala

Akryylimaalaus haltuun -kurssin jäsen